Golfudstyr

Velkommen til Råd Om Golfudstyr – Fra Golfit.dk.   

Vi er en golfwebshop med lave priser på alt i golfudstyr.
Vi ønsker, alle golfspillere får det udstyr, der passer bedst til dem, og vi håber disse sider med “Råd om udstyr” kan hjælpe lige nøjagtig dig. Læs om wedges nedenfor.
Ønsker du vejledning om andet, eller ønsker du at se vores kæmpestore udvalg af alle de kendte mærker, så klik dig frem i menuen til venstre, og du er altid velkommen til at kontakte os på telefon eller mail for yderligere rådgivning.
Nedenfor kan du læse dig til grundlæggende information, men står du og tænker på at købe nye wedges, og er i tvivl om, hvilke der er bedst til lige netop dig, tilbyder vi gratis uforpligtende rådgivning. Rådgivningen tager udgangspunkt både i dig som spiller og i dit budget, hvis du vil have det. Vi forhandler alle de anerkendte mærker. Kontakt os på info@golfit.dk .

Bliv klogere på golf – det forunderlige spil!
Hvis du jævnligt vil modtage gratis information om golfudstyr og anden viden om golf sammen med uforpligtende information om nyheder og vores bedste tilbud, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev allernederst på siden.

Hvor mange wedges bør man have, og hvilket loft og bounce skal man vælge?

Vi vil selvfølgelig rigtig gerne sælge dig en eller flere wedges, og vi har alle de kendte mærker. Naturligvis til laveste pris i Danmark ligesom resten af vores store udvalg af golfudstyr.
Men vi vil også gerne hjælpe med, at du kun køber lige nøjagtig det, der vil give dig forbedringer og endnu mere glæde ved golf. Vi har forskellige “guides” og denne handler om wedges. Forhåbentlig kan den hjælpe dig til at vurdere, om du bør have en eller flere nye wedges, og hvilken eller hvilke det så skal være. Eller måske kan guiden bekræfte dig i, at du har, hvad du skal bruge mht. wedges.

Det almindelige er, at man har et jernsæt, hvor alle jernene fra f.eks. 4 eller 5 jern og op til PW (pitching wedge) er samme model og samme skaft mv.. Pitching wedgen svarer således til jern nr. 10, og den vil ofte have et loft (en vinkel på slagfladen) på ca. 42-45 grader.

Traditionelt har det også været almindeligt, at man derudover har en SW (sandwedge), og den vil oftest have et loft på 54-56 grader. Nogle sæt har en SW, der hører til modellen, således at man køber et samlet jernsæt med jern fra 4 eller 5 jern og op til SW.

Denne guide er vejledning til dig, der ikke har en SW med i dit sæt og som derfor skal have en, der passer dig, og guiden er også vejledning til dig, der overvejer at få en eller to wedges udover PW og SW.

Hvor mange wedges skal man have?
Ved slag indtil green med wedges, er det som regel ikke retningen, der er den store udfordring. Det er at få den rette længde på wedgeslaget. Det gælder både for amatører og professionelle.
Eftersom vi allesammen oftest får trænet et normalt fuldt sving, er det også en nogenlunde stabil hastighed, vi har i et fuldt sving. Det betyder, at vi ved at vide, hvor langt vi slår med hvert jern, og ved at kende afstanden til green/hullet, kan vælge det rette jern.
De fleste har en forskel på 10-12m i længden mellem hvert nummer jern. Men hvis man kun har en PW med ca. 42-45 graders loft og en SW med 54-56 graders loft, vil man opleve, at der måske er ca. 20m i længdeforskel. Det er så stor en længdeforskel, at det er en rigtig god idé at have en wedge der ligger imellem PW og SW i loft. Det er blevet så almindeligt, at denne wedge nu også indgår i mange jernsæt. Denne wedge har lidt forskellige navne, alt efter hvilket mærke, der er tale om. Feks. GW (Gap Wedge), AW (Approach Wedge) eller UW (Utility Wedge).
Ved at have denne wedge imellem PW og SW kan man lettere få den rette afstand, og det kan spare mange slag på en runde.

Det er således blevet almindeligt at have min. 3 wedges.

Derudover er der en del spillere, der også har en wedge med endnu mere loft end SW, ofte kaldet en LW (Lob Wedge). Typisk loft på 58-60 grader.
Denne wedge er dog især tænkt som en hjælp til at kunne få extra højde på indspil, f,eks. hvis man skal slå op til en green, eller en extra hjælp til at komme ud af dybe bunkers.  Det kan være meget mere individuelt, om dette er en god idé, og man skal således selv vurdere, om det er en wedge, man har behov for. I vurderingen heraf, skal man selvfølgelig huske, at det maksimale antal køller, man må have med på banen er 14, og det kan jo være, at man f.eks. har mere glæde at at have en ekstra hybrid end en LW.
De professionelle spillere veksler ofte imellem at have 3 el. 4 wedges med. Det kan nemlig også være banetypen, der afgør, om man har mere glæde af en extra wedge.

Hvorfor skal man have nye wedges?
Wedges er nogle af de jern, du slider mest, fordi du bruger dem oftere på en runde, og især en SW slides meget fordi sandet i bunkers slider ekstra på slagfladen. Det er især rillerne (grooves) i slagfladen, der slides ned, og det betyder, at du får mindre spin på bolden. Det er ensbetydende med en dårligere boldflugt og langt mindre kontrol over, hvor hurtigt bolden stopper.
Der sker også en løbende teknologisk udvikling, der gør, at hvis du har wedges, der måske er mere end 5-6 år gamle, så er moderne wedges en hel del bedre.

Hvordan vælger man de rette wedges?
Som nævnt indgår der altid en PW i et jernsæt, og ofte kan man få enten SW eller GW eller begge med i et sæt, hvis man bestiller det. Så er de sammenhængende i loft mv.
Men det kan også være, at man vælger at have wedges udover PW som separate modeller og evt. i et helt andet mærke. Det kan være helt fint, dog er det en god idé at have f.eks. GW, SW og LW i samme model og mærke, så man ikke har 3-4 forskellige modeller/mærker i sine jern og wedges.
Loftet i de forskellige wedges bør, som det fremgår af ovenstående, være forskelligt med 4-6 grader i de forskellige wedges af hensyn til længden på slagene.
På mange wedges har man desuden mulighed for at vælge forskellige grader bounce og nogle gange forskellige typer bounce. Bounce har betydning for, hvorledes wedgen interagerer med underlaget. Lidt forenklet kan man sige, at jo mindre bounce, jo lettere vil wedgen tage græstørv med i slaget. Man skal derfor vælge bounce udfra, hvilken tendens man selv har i sit sving. Hvis man har tendens til at svinge stejlt ned på bolden og nogle gange få alt for meget tørv med, så vil det være en god idé at have en wedge med mere bounce, så den ikke så let “graver” ned i underlaget, men derimod bouncer/springer/glider lidt lettere henover underlaget. Især i bunker bør faktisk alle spillere have meget bounce, så den wedge, du skal bruge i bunker, bør altid have meget bounce.
En del wedges har nu også valgmuligheder for den type af bounce, man kan vælge. Helt generelt kan man sige, at her er vi ovre i detaljer, som noget der ligner 99% af golfspillere ikke vil kunne registrere. Kun elitespillere og professionelle har så fintfølende teknik, at dette vurderes som relevant. Alle øvrige kan med sindsro gå frem efter “reglen” om, at det er tendensen for lidt eller meget tørv (mindre stejlt eller stejlt sving), der afgør, hvor meget bounce, der er bedst.

Lob Wedges: Loft / Bounce: 58/08, 58/10, 58/12, 58/14, 60/04, 60/08, 60/10, 60/14 og 62/08

Sand Wedges: Loft/ Bounce: 54/10, 54/12, 54/14, 56/08, 56/10, 56/12 og 56/14

Gap Wedges: Loft/ Bounce: 50/08, 50/12, 52/08 og 52/12

Pitching Wedges: Loft/Bounce: 46/10 og 48/10

Du kan se alle vores wedges ved at klikke her

Callaway har et online redskab, som hjælper med at vælge den rigtige af deres wedges. Du kan prøve redskabet ved at klikke her.

Titleist har også et online redskab, som du finder ved at klikke her .

Vi håber denne guide er en hjælp for dig. Golfit har medarbejdere med mange års erfaring og viden om golfpillet, og vi vejleder dig gerne, hvis du kontakter os på tlf. 2081 1786 eller på e-mail info@golfit.dk .