Velkommen til Råd Om Golfudstyr – Fra Golfit.dk. 
Vi håber rådene hjælper dig, og skulle du få lyst at se vores golfudstyr til lave priser, se venligst i menuen ovenfor.
Hvilken putter passer til dig?
Af Anders Sørensen, tidl. europatourspiller og tidl. landstræner.
Generelle betragtninger
Akkurat ligesom forskellige jernsæt og forskellige køller passer til forskellige kategorier af spillere, passer de forskellige kategorier af puttere også til forskellige kategorier af spillere.
Men det er vigtigt at være opmærksom på, at putning er en “disciplin” af golfspillet, der er meget forskellig fra det lange spil, og man kan sagtens være i en anden kategori i “disciplinen” putning, end man er i det lange spil.
I princippet kan man uden særlige fysiske forudsætninger, og uafhængigt af alder, udvikle sin putning til absolut topniveau, eller i hvert fald til et væsentligt højere niveau, end det måske er realistisk at nå i det lange spil.
Det vil selv følgelig kræve mere ambition og flid, end de fleste kan, eller vil ofre, men under alle omstændigheder er det et faktum, at mange spillere vil kunne opnå de største forbedringer af deres samlede spillestandard (handicap) ved en vis forbedring af det korte spil, herunder putningen. I det følgende vil vi se på, hvordan det spiller ind på valget af putter.
Udviklingen af teknologi i puttere
Den teknologiske udvikling indenfor puttere har i et historisk perspektiv ikke været så markant som udviklingen indenfor køller, jern og bolde. Men de seneste 20-25 år, er der dog sket en hel del.
Før udviklingen for alvor tog fart, var der kun meget få typer/former af puttere, og de var kendetegnet ved at være fremstillet i rustfrit stål med et relativt lille sweet spot (område i slagladen, hvor bolden bør rammes) og uden væsentlig fokus på balancen i køllehovedet.
I dag findes puttere i alle mulige former og længder, fremstillet i en blanding af materialer, med særlige materialer i slagflade og med en vægtfordeling og en afbalancering, der hjælper med større sweetspot, bedre rul og et stabilt puttersving.
Putterens egenskaber
Puttere findes i forskellige prisklasser og i forskellig kvalitet. Jo bedre en putter er, jo mere kan den hjælpe dig med:
– At sigte godt
– At svinge putteren på den rigtige linje mod hullet
– At få den rigtige længde på puttet
– At få et stabilt rul på bolden
– At få en nogenlunde længde og retning, hvis du ikke rammer puttet perfekt
Som nævnt ovenfor er det din ambition og standard som putter (i putning), det handler om, når du skal vælge putter, og ikke nødvendigvis din samlede spillestandard (dit handicap). Nedenfor ser vi på, hvordan ovennævnte egenskaber i en putter, kan tages med i din vurdering af, hvilken putter du skal vælge.
Læs også om længde på putteren og svinglinje nedenfor.
Om valg af putter
Ny spiller
Er du helt ny i golf, kan du som udgangspunkt sagtens klare dig med enten en af de puttere, der typisk medfølger i et samlet sæt til begyndere/nye spillere (se eksempler på disse sæt her), eller også med en putter i den lavere prisklasse på omkring kr. 900,- – kr. 1.200,-.
Disse puttere er gode nok ud fra den betragtning, at du som ny spiller, vil have mange forskellige ting at lære/forbedre, og derfor vil der næppe være ekstra tid til, at du udvikler din putning til et niveau, hvor du har en klar fordel af en bedre putter.
Hvis du skal købe din putter separat, kan det dog være en overvejelse værd fra starten at købe en bedre putter. Ganske vist vil den ikke give dig nogen stor forbedring i den første tid, men eftersom du sagtens kan have en putter, der er lidt bedre i måske op til 7-8 år eller længere, så kan det i længden være en bedre investering at ofre måske kr. 1.200,- – kr. 1.800,- på putteren.
Den type putter, du så skal kigge efter, bør være en putter, der især hjælper dig med:
– At sigte godt
– At få en rimelig god retning og længde på put, der ikke er ramt perfekt
Mindre ambitiøs og mindre habil putter
Hvis du, når du er ærlig overfor dig selv, ikke har så høj en standard på din putning, og heller ikke har nogen ambitioner om at ofre lidt tid på at træne og opnå forbedringer specielt i putning, bør du måske også vælge din putter ud fra disse forudsætninger.
Så er der ingen grund til at ofre penge på nogle af putterne i de høje prisklasser fra kr. 2.000,- og op.
Disse puttere er fremstillet, så de har alle de egenskaber, en rigtig god putter skal have. Men man skal have indøvet en vis stabilitet i teknikken mv., før man bl.a. kan få glæde af den ekstra fine følelse, man kan få ud af de særlige materialer i slagfladerne.
Du bør i stedet vælge en putter i prisklassen kr. 1.200,- kr. 1.800,-, og du bør lægge vægt på puttere, der har fokus på at hjælpe med:
– At sigte godt
– At få en nogenlunde længde og retning på bolden, hvis den ikke er ramt perfekt
Habil putter eller spiller med ambition om at blive en god putter
Er du i denne kategori, kan du få glæde af alle de egenskaber, de allerbedste puttere har. Du bør kigge efter puttere med priser fra kr. 1.500,- og op.
Du kan tage lidt med i dine overvejelser, hvilke typer greens, du kommer til at spille på. Hvis du aldrig, eller meget sjældent kommer til at spille på meget jævne og hurtige greens, så er det ikke sikkert, at du behøver en en af de puttere, der har en særlig indsats i slagfladen, som giver dig ekstra fint “feel” og sørger for ekstra godt rul på bolden.
Hvis greens alligevel ikke kræver eller belønner de egenskaber, kan putterens egenskaber ikke hjælpe nævneværdigt, og så kan puttere uden en særlig indsats være fuldt tilstrækkelige.
God putter eller på vej til blive en god putter
Er du en god putter, der har god fornemmelse og godt øje ikke bare for retning men også for greens med forskellige hastigheder og hældninger, inkl. hurtige greens, bør du også overveje at have en putter i den allerbedste kategori (fra kr. 2.000,- og op).
I denne kategori får du en putter med alle de egenskaber din putning kan værdsætte, og som måske kan spare dig for et slag eller to på en runde.
Om putterens længde
Standardlængden for stort set alle puttere er 34 tommer (undtaget herfor er naturligvis “kosteskafts puttere” og “mave puttere”).
Om man skal afvige fra standardlængden på de 34″ er meget individuelt.
Først og fremmest kan man have erfaring med, at få en bedre fornemmelse med en putter, der er 33″ eller 35″, som er de 2 alternative længder, der oftest tilbydes, hvis det ikke skal være standardlængde.
Det kan selvfølgelig også være en idé med en kortere putter på 33″ eller længere putter på 35″, hvis det passer bedre til ens fysiske højde. F.eks. kan 33″ måske være en god idé til mange kvinder. Men i sidste ende er det først og fremmest et spørgsmål om fornemmelse og langt de fleste herrespillere, også af de professionelle, har puttere på 34″ i længden.
Om svinglinje/svingbue
Alle tilstræber at svinge putteren sådan, at man lige omkring træføjeblikket svinger putteren på en lige linje mod hullet med en square (vinkelret) slagflade i forhold til hullet.
Men i resten af svinget, både i tilbagesvinget og i gennemsvinget, kan man helt naturligt have en svingbue på, så putteren i højere eller mindre grad svinges indenfor den lige linje mod hullet i forhold til boldens position.
Nogle puttere er afbalanceret sådan, at de er bedst egnet til den ene eller den anden svinglinje/svingbue, og det står beskrevet på det enkelte produkt. Man taler i denne henseende typisk om 3 kategorier:
– Lige svinglinje (næsten ingen bue overhovedet)
– Let bue
– Stor bue
Er du i tvivl om, hvilken type svinglinje, du naturligt har, kan du relativt let teste det. Du kan stille dig med din putter med putterens tå op mod f.eks. en lige væg eller en lige linje på gulvet/jorden, og så svinge den stille og roligt tilbage og frem nogle gange, som om du skulle slå et put på 4-5m.
Ved at iagttage i hvor høj grad putteren følger vægen både tilbage og frem, kan du finde din svinglinje:
– Følger putteren væggen/linjen hele vejen eller tæt derpå, har du en lige svinglinje
– Svinger putteren indenfor linjen ca. halvvejs tilbage og ca. halvvejs frem har du en let bue
– Svinger putteren relativt hurtigt indenfor linjen både tilbage og frem har du et buet puttersving
OBS!
Husk at alle tre svingtyper er i orden. Det gælder om at finde den svingtype, der falder dig selv naturligt, og som derfor giver dig det bedste resultat