Velkommen til Råd Om Golfudstyr Fra Golfit.dk.
Vi håber rådene hjælper dig, og skulle du få lyst at se vores golfudstyr til lave priser, se venligst i menuen ovenfor.
Hvad er fitting af golfkøller og golfsæt?
Hvem har glæde af fitting?
Hvad skal jeg vide og bruge, hvis jeg ikke skal fittes?
Fitting på nettet – se alle links nederst på denne side!
Bliv klogere på det her.
Hvad er fitting?
Ved ”fitting” forstås i almindelighed at nye køller og/eller jern leveres med de specifikationer til f.eks. længde og flex, som passer bedst muligt til den enkelte golfspiller.
Der findes frem til specifikationerne først og fremmest ud fra højde, styrke og teknik og til dels alder. Evt. ved hjælp af testslag, som er den fremgangsmåde, der især anbefales til spillere med så god teknik, at de kan slå en vis mængde ensartede slag. Typisk spillere med lavt handicap.
For spillere med middel- og højt handicap gælder, at en god rådgiver ud fra højde, alder og slaglængde kan anbefale, om køllerne eller jernene skal leveres med specifikationer, der afviger fra standard.
Vi har hos Golfit professionel rådgivning, og du er altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål til dit udstyr.
Strort set al “fitting” drejer sig om, at finde frem til den standardmodel ud af de mange muligheder fra de store mærker, der passer dig bedst, og så vurdere, om modellen evt. skal leveres med f.eks. tilpasset længde eller andet.
Primært i USA findes også enkelte nichefirmaer, der bygger/fremstiller køllehoveder og skafter mv. til den individuelle spiller. Disse har dog ikke den store udbredelse eller succes.
Dette understreges også af, at stort set alle verdens bedste spillere spiller med de enkelte mærkers forud fabrikerede standardmodeller, men med den kombination af mulige skafter, længde osv., som passer til dem.
Hvad fittes (tilpasses)?
Man kan sige, at forud for den egentlige fitting kommer valget af mærke og model, fordi dette bør vælges ud fra den kategori/standard af spiller, man er. Men eftersom det som regel indgår som det første led i processen, er det medtaget (du kan med fordel også læse vores andre særlige menupunkter om valg af jernsæt og køller). Hovedpunkterne i fitting er derfor:
Valg af mærke og model (forud for den egentlige fitting)
Skaftets flex
Skaftets længde
Lie
Skaftets vægt
Skaftets egenskaber
Grippet
Læs mere om de enkelte punkter nedenfor.
Hvem har glæde af fitting?
Langt fra alle golfspillere har behov for decideret grundig fitting af deres udstyr.
Grundig fitting, hvor spilleren slår mange testsalg, der måles, f.eks. ved hjælp af en Trackman, har som udgangspunkt kun optimal effekt, såfremt spilleren er i stand til at slå en vis mængde ensartede slag. Dvs. slag, hvor bolden er ramt med nogenlunde samme hastighed, nogenlunde samme sted i slagfladen, med nogenlunde samme svinglinje og med nogenlunde samme angrebsvinkel.
Det giver grundlag for at teste forskellige tilpasningsmuligheder og vurdere effekten for til sidst at finde frem til det optimale.
Det siger sig selv, at det først og fremmest er spillere med meget lavt handicap, der er i stand til slå så ensartede slag, at man kan konstatere, at forskellen på det ene slag i forhold til det andet, f.eks. skyldes, at slagene er slået med skafter med forskel i vægten på nogle få gram.
Det er således også kun spillere med lavt handicap, der kan forvente at opnå en mærkbar effekt af at spille med udstyrsspecifikationer, der er fundet ved grundig fitting.
Derfor er den grundige fitting først og fremmest til glæde for spillere med lavt handicap, og af samme grund er det også især køller og jern beregnet til lavhandicap spillere, der har et stort antal af variationsmuligheder i personlige specifikationer.
For langt størstedelen af alle golfspillere handler det derimod om at konstatere, om der er behov for at afvige fra de standardlænger, standardflex (regular) standardgrip og standard lie, der passer til sådan ca. 80% af golfspillerne. Disse ting kan i virkeligheden konstateres ud fra en spillers højde og en spillers slaglængde mv. og kræver ikke decideret grundig fitting.
Hvad skal jeg vide og bruge, hvis jeg ikke skal fittes?
Som konstateret ovenfor er det vigtigste for langt de fleste golfspillere at konstatere, om det ud fra en gennemsnitsbetragtning kan antages, at de kan få en mærkbar fordel ved at få deres nye køller med specifikationer/variationsmuligheder, der afviger fra de standarder, som passer til de fleste.
Det hjælper vi med i det følgende.
Stålskaft eller grafitskaft?
Stort set alle herre jernsæt fås med stålskafter, og mange fås også med grafitskafter.
Grafitskafter er lettere og kan med fordel anvendes af spillere, der ar en relativ lav svingspeed (kort slaglængde), og derfor ønsker maksimal hjælp til at få længde og højde på slagene. Derfor har alle sæt til kvinder grafitskafter.
Længden på skaftet
Erfaringsmæssigt er det således, at mænd med en højde på ca. 175-186 cm, skal have standardlængde.
Er du lavere, kan mange jernsæt og køller bestilles med skaft, der er kortere, og er du højere, kan de bestilles med skaft, der er lidt længere. Kontakt os for at høre nærmere på info@golfit.dk.
De seneste år har de såkaldte ”one length jernsæt”, hvor alle jernene har længde som et 7-jern, opnået en vis popularitet, især fordi spillere oplever, at de lettere kan styre jern, der ikke er så lange. Dette betyder også, at er du høj, skal du ikke nødvendigvis have ekstra lange jern og køller, fordi de er sværere at styre.
For kvinder gælder, at der desværre ikke er så mange sæt, der kan fås med forskellig længde. Derfor anbefales standard damelængde som udgangspunkt til kvinder op til 170 cm i højde, og kvinder derover kan overveje herresæt med grafitskafter i stedet.
Skaftets flex
Skaftets flex (stivhed) er vigtig at have korrekt. Der findes følgende følgende muligheder:
Ladies flex – standard i alle damesæt og køller. Passer til ca. 90-95% af kvindelige spillere
Senior flex – mulighed i nogle sæt og køller. Passer til ældre spillere med lav svingspeed
Regular flex – standard i alle herresæt og køller. Passer til ca. 80-85% af alle herrer
Stiff flex – mulighed i mange sæt for en gruppe spillere med høj svingspeed (4-5% af spillere)
X-stiff flex – mulighed i en del sæt for få spillere med ekstrem høj svingspeed (2-3% af spillere)
Hvornår skal man have noget andet end Regular flex?
Du kan bruge følgende guide.
Den er baseret på måling af, hvilket jern/kølle, du skal bruge for at få bolden til at flyve 135m uden med- eller modvind og uden højdeforskel.
Det er uden efterfølgende hop og rul, og det er vigtigt, fordi mange spillere vurderer deres slaglængde efter, hvilket jern de f.eks. bruger på et par 3 hul af en vis længde. Men det er som regel baseret på, at bolden hopper og ruller efter nedslaget, og den længde, vi skal bruge her, er den rene flyvelængde (den såkaldte ”carry”), der således er kortere end den samlede længde.
Det er også vigtigt at sige, at det er længden med et nogenlunde godt ramt slag, der er tale om. Ikke den absolut maksimale længde, du kan slå med et ”drømmeslag”. Altså hellere en lidt ”beskeden” vurdering af egne slaglængder for at få det korrekt.
Bruger du nedenstående jern/kølle til at slå 135m i ren flyvelængde (carry), skal du have det tilhørende flex:
9-jern el. PW – X-stiff flex (XS)
8-jern – Stiff flex (S)
6-jern el. 7-jern – Regular flex (R)
4-jern/hybrid el. 5-jern/hybrid – Senior flex (A el. S)
For kvinder gælder, at de som udgangspunkt alle bør have Ladies flex, som er det mest fleksible og er standard i alle sæt til kvinder. Kvinder der kan slå 135 m med et 6-jern, kan dog overveje ovennævnte herreskafter og herreflex.
Skulle du ligge lige på grænsen imellem to af ovennævnte kategorier (husk at være ”beskeden”), f.eks. imellem Regular og Stiff, så kan du træffe dit valg ud fra, hvordan du vil foretrække, at et uperfekt slag bliver; kortere og mere lige eller længere og mere skævt? Hvis du foretrækker det uperfekte slag bliver kortere og mere lige, skal du vælge det stivere flex (f.eks. Stiff i stedet for Regular), og foretrækker du, at det uperfekte slag får så meget længde som muligt, men bliver skævere, så skal du vælge mindre stift flex (f.eks. Regular i stedet for Stiff).
Lie
Lie er den vinkel, der er imellem jernets sål og skaftet (se billede).
Alle jernsæt har som udgangspunkt standard lie, og det passer til mænd der er ca. 170-186 cm høje. Er du lavere, kan mange sæt bestilles med et lie, der f.eks. er en grad eller 2 fladere (mindre vinkel), og er du højere kan mange sæt bestilles med et lie, der er stejlere (mere vinkel).
Et korrekt lie til din højde øger muligheden for at slå et perfekt lige slag.
Som det fremgår, er der dog tale om små justeringsforskelle, som for mange spillere kan være mere teoretiske end praktiske.
Grip og grip tykkelse
Alle sæt har et standard grip, som passer til langt de fleste spillere. Det kan være, at man har erfaring med at foretrække en vis type grip (som er smag og behag), og en hel del nye sæt og køller kan uden merbetaling også fås med få eller mange forskellige griptyper. Endelig kan der være den mulighed at bestille og betale for en den griptype, man personligt foretrækker.
Grippets tykkelse kan influere ikke alene, hvor godt du holder fast på jernet/køllen men også selve slaget. Som en tommelfingerregel gælder, at hvis du får et for tykt grip, kan det være sværere at slå hårdt til bolden eller at få køllehovedet slagflade til at være korrekt lige/square på slagretningen i træføjeblikket.
Omvendt, får du for tyndt grip, kan du risikere, at dine hænder bliver for hurtige/aktive i træføjeblikket og får bolden til at gå mere til venstre end du ønsker.
Grippets tykkelse reguleres enten ved at lægge ekstra lag tape under grippet eller ved at få et decideret tykkere grip.
Har du lange fingre, bør du overveje et eller to ekstra lag tape.
Ellers gælder den hovedregel, at du skal være en meget dygtig spiller, før du for alvor kan se/opnå en konstant effekt ved at afvige fra standard grip tykkelse.
Skaftets vægt og egenskaber
Stort set alle herre jernsæt fås med stålskafter, og mange fås også med grafitskafter.
Grafitskafter er lettere og kan med fordel anvendes af spillere, der ar en relativ lav svingspeed, og derfor ønsker maksimal hjælp til at få længde og højde på slagene. Derfor har alle sæt til kvinder grafitskafter.
Stålskafter kan også fås med forskellig vægt der varierer i nogle gram, men det er som hovedregel kun rigtig gode spillere, der for alvor kan opnå synlig effekt af at vælge skafter med særlig vægt.
Driver, fairwaykøller og hybrider har alle grafitskafter både for mænd og kvinder.
Udover skaftets flex, der er behandlet ovenfor, kan et skaft også have egenskaber, der påvirker højden på slagene, således at sving/slag, der i udførelsen teoretisk er identiske, resulterer i forskellig højde på slagene. Her taler man som oftest om ”low launch” skafter, der producerer lidt lavere boldflugt, og ”mid launch”, der producerer middel højde, og ”high launch”, der giver ekstra højde.
Igen gælder, at det kun er de allerdygtigste spillere, der kan konstatere en stabil forbedret effekt af at afvige fra de standardskafter, der er til det pågældende jernsæt eller den pågældende kølle.
Fitting på nettet?
Nogle af de anerkendte mærker har efterhånden fået fitting på nettet, hvor man indtaster nogle grundlæggende detaljer om sit spil og om højde mv.
Webfitting bygger i virkeligheden på principper som ovennævnte, dvs. at for langt størstedelen af golfspillere, handler fititing om at konstatere relativt få målbare ting, der ikke relaterer sig til måling af slag på avancerede maskiner, fordi størstedelen af golfspillerne ikke kan præstere den nøjagtighed og stabilitet i slagene, der vil give grundlag for langt mere detaljeret fitting.
Løsningerne på nettet kan derfor være gode for mange spillere.
Det vigtigste ved brugen af webfitting er, at du har et godt/ærligt billede af nogenlunde, hvor langt du slår, når du rammer boldene rimelig godt. Som nævnt ovenfor i afsnittet om flex, er det vigtigt, at du ikke går ud fra dit absolut mest perfekte slag med hop og rul indregnet. Så får du det rette billede af, hvilke specifikationer, der passer dig.
Links til webfitting (fitting på nettet):
Ping fitting af køller og jern – klik her
Callaway fitting af jern & hybrider – klik her
Callaway fitting af driver – klik her
Callaway Fitting af Fairwaywood – klik her
Callaway wedge fitting – klik her
Callaway bold fitting – klik her
Titleist Bold fitting – klik her