Velkommen til råd om golf og golfudstyr fra Golfit.dk. Vi håber rådene hjælper dig, og skulle du få lyst at se vores golfudstyr til lave priser, se venligst i menuen ovenfor.
Hvilken golfbag skal jeg vælge?
Det er naturligvis et spørgsmål, alle golfspillere kan stå overfor før eller siden. Smag og behag er forskelligt, så vi kan ikke rådgive om, hvad der ser godt ud, hvilke farver der er bedst eller lignende. Men vi vil gerne pege på nogle praktiske overvejelser, der kan være værd at gøre sig, når man skal købe en ny golfbag.
Vognbag eller standbag/bærebag, eller måske en hybrid bag?
Det er nok det første valg, du skal tage. Nogle har både og, men mange har kun én type, og her er nogle af de overvejelser, der ligger bag.
Det siger sig selv, at det at bære en bag på skuldrene en hel runde, kan være for tungt for mange golfspillere, og dermed er valget let, og en bærebag kan kun komme på tale som en bag nr. to til brug for f.eks. hurtige 9 huller.
Vognbags er de største golfbags med plads til mest ekstraudstyr og ekstra tøj mv. Det er naturligvis forholdsvis meget lettere at medbringe mange bolde, handsker, ekstra tøj og forplejning, hvis man har en vognbag. Det ekstra kilo eller to, gør det ikke væsentligt hårdere at gå runden, hvis bag’en er på vogn, og selvfølgelig slet ikke, hvis man har en elvogn.
Vognbags er også de klart mest populære.
Se alle vognbags her.
Men bærebags foretrækkes også af en hel del golfspillere. De væsentligste årsager til at vælge en bærebag synes at være, at man for det første ”sparer” at have en vogn. Det kan naturligvis både være et økonomisk spørgsmål, men også et praktisk i forhold til plads i f.eks. et skab eller i en bil.
For det andet kan man gå kortere og spille hurtigere med en bærebag, fordi man kan gå den direkte vej hele tiden i stedet for f.eks. at trække vognen udenom greenbunkers osv.
Et minus ved bærebags kan være, at i regnvejr bliver man mere våd, når man skal have en våd bag på ryggen, men det skal siges, at de fleste bærebags kan også sættes på en vogn i de runder, man ønsker det.
Se alle Standbags/bærebags her.
I de senere år er der kommet hybrid bags på markedet, og de har opnået stor popularitet. En hybrid bag er en bag, der kan fungere godt både som vognbag og som bærebag. De er typisk i en mellemstørrelse imellem vognbag og bærebag, og de har god plads til ekstra tøj mv., så man kan anvende dem som vognbag. Men de er også forholdsvis lette, så hvis man ikke fylder alt for meget ekstra udover køller og bolde mv. i dem, kan man sagtens bære.
Hybridbags findes både under Vognbags og under Standbags/bærebags.
Regnvejrsbag eller ikke?
Hvad enten man vælger en vognbag, en bærebag eller en hybridbag, bør man overveje, om man har behov for en regnvejrsbag.
En regnvejrsbag er indrettet, så man både kan holde køller og jern og alt det medbragte tørt på runder, hvor det regner. Det betyder både, at materialet er ekstra vandafvisende og vandtæt og at lynlåse til lommer til tøj og bolde mv. er særligt sikrede mod indsivning af vand.
Det er ikke sådan, at med de bags, der ikke specifikt er regnvejrsbags, bliver udstyr og tøj mv. meget hurtigt vådt af en regnbyge. Men man skal ikke forvente, at alt kan holdes tørt i kraftige regnbyger eller lidt mere vedvarende regn, hvis man ikke har en regnvejrsbag. Så er man en ivrig golfspiller, der gerne spiller i al slags vejr, er en regnvejrsbag en god idé, selv om de er lidt dyrere.
Regnvejrsbags findes både i vognbags, bærebags og i hybrid bags, og de kendes typisk ved, at ”Dry” indgår i navnet. F.eks. ”StaDry” ”Hyper Dry” eller ”Ultra Dry”.
Tourbag?
Verdens bedste professionelle golfspillere, der spillere på de såkaldte ”Tours” verden over, har næsten altid en speciel bagtype kaldet ”Tourbag” eller ”Staff Bag”. Disse bags er ofte meget store og med en hel del ekstra features. De er som regel også til salg i begrænset antal til ”almindelige” golfspillere. Flere af de kendte mærker, fremstiller også en vognbag udgave eller en bærebag udgave af disse tourbags, og de er også ret populære hos spillere, der gerne vil have absolutte kvalitetsbags, der skiller sig ud. Disse bags hedder typisk noget med ”Staff Cart Bag”, ”Tour Cart Bag”, ”Staff Stand Bag” eller ”Tour Stand Bag”.
Se alle Tourbags her.
Andre praktiske tips om bags
Det er forskelligt, hvor mange enkeltrum i toppen en bag har. Bærebags kan typisk have ned til 4 og op til 14, og vognbags typisk fra 6 til 14 eller endda 15. Hvis du godt kan lide, at dine køller og jern står meget velorganiseret med et rum til hver, skal du således gå efter en bag med 14 eller måske endda med 15 rum i toppen. Disse bags har meget ofte tallet ”14” eller ”15” med i navnet.
Mange vælger bags med mindre antal rum, så det kan være helt fint. Dog er det et godt råd at tænke på, at i hvert fald de køller og jern med grafitskaft, som du har, kan få hver deres rum i din bag. Der er ingen tvivl om, at grafitskafter holder bedre, hvis de ikke sidder og ”skraber” mod andre køller eller jern i bag’en.
Alle bags undtaget små “penalhus bags” har typisk en medfølgende regnhætte i dag, så du behøver ikke kigge specifikt efter, om det står på produktbeskrivelsen, og alle bags undtaget de helt små ”penalhus bags” har typisk også både plads til paraply og til at der kan sidde et golfhåndklæde. Alle de største mærker indenfor golfudstyr har som regel flere bagmodeller at vælge imellem. Der er ikke nødvendigvis nogen fordel ved at vælge en bag i samme mærke som f.eks. ens køller og jern. Så man kan sige, at der er frit valg på den måde, og det derfor mere er smag og behag, om man gerne vil have ”alt” i samme mærke.
Nogle mærker, f.eks. Motocaddy og Powakaddy producerer og sælger både bags og vogne. Som led i at motivere bagkunder til at købe vogn af samme mærke og omvendt, har de udviklet ”låse systemer”, der gør, at en bag af samme mærke sidder ekstra godt på vogne i det mærke. Det fungerer fint, men det er vigtigt at bemærke, at vogne og bags af forskelligt mærke også fungerer rigtig godt, og det er faktisk det mest almindelige.
Råd om udstyr
Vi yder gerne yderligere rådgivning om alt dit golfudstyr, før du evt. køber. Kontakt os gerne på mail info@golfit.dk.