Utility Jern – er det noget for dig?
Golfreglerne siger, at man maksimalt må have 14 køller med i bag’en, når man spiller. De professionelle tourspillere har ikke altid de samme 14 køller med. De skifter en eller flere køller ud for, at sammensætningen kan passe optimalt til den bane de spiller på, eller til de spilleforhold der gælder på dagen.
I den nyligt afsluttede British Open på Royal Birkdale i England havde langt flere spillere end på mange andre baner således et utility jern, eller driving iron som de også kaldes, med i bag’en.
Utility jern er især dukket op de seneste 3-4 år. Men det er ikke nogen ny opfindelse. Snarere er det en videreudvikling af de 1- og 2-jern, som for år tilbage var almindelige for de bedste spillere at have som en del af deres jernsæt.
Realiteten var dog, at især 1-jernene, men til dels også 2-jernene var så svære at spille med, at selv mange af de professionelle spillere havde problemer, fordi de skulle rammes helt perfekt. Derfor forsvandt de efterhånden ud af bag’en, og blev næsten glemt. I stedet for at have 1- og/eller 2-jern med i bag’en blev det normalt for de professionelle at det længste jern i bag’en var et 3-jern eller endda et 4-jern, hvis de i stedet valgte at have ekstra fairwaykølle, ekstra hybrid eller ekstra wedge med.
For almindelige amatører blev det normalt at det længste jern i bag’en er et 4- eller 5-jern, og for kvinder måske endda et 6-jern. Ganske enkelt fordi, det for mange spillere er lettere at slå med en hybrid med et højere loft, end det er at slå med et 4-jern.
Men nu er utility jern blevet udviklet, og det ændrer billedet noget, i hvert fald for spillere med lavt til middel handicap.
Utility jern tager sit udgangspunkt i, at mange af de bedste spillere, men også en del almindelige amatører, føler, at selvom det er lettere at få en hybrid godt op at flyve, så har de mere kontrol over retningen med et jern.
Man kan derfor sige, at køllefabrikanterne er gået tilbage og har kigget på de nærmest “glemte” 1- og 2-jern og har udviklet på dem, så de nu er lettere at slå med, end de var for år tilbage. Dette for at imødekomme de spillere, der heller vil bruge et langt jern, hvis det ikke er for svært at slå med.
De første utility jern, der kom frem, og nogle af dem, der er på markedet i dag, er næsten udelukkende velegnede til rigtig gode spillere. Altså primært professionelle og spillere med lavt handicap. Det gælder f.eks. Callaway X-Forged og Titleist U500 Utility. Men er du en spiller med middelhandicap, og føler du dig mere fortrolig med et langt jern end en kølle/hybrid, kan du måske med fordel vælge disse jern med et højere nummer/loft. Spillere med højre handicap anbefales ikke at bruge disse jern.
Nogle af de øvrige utility jern på markedet i dag er i virkeligheden ved at være en mellemting imellem en hybrid og et “gammeldags” 1-eller 2-jern, og de passer derfor til et bredere spektrum af spillere. Det gælder f.eks. Ping G410 Crossover. Utility jern af den type kan være rigtig gode at have både for lav-handicap og middelhandicap spillere. Især, hvis man er en spiller, der også har fokus på at slå mere lige fremfor længst muligt på visse baner eller visse huller.
Sammenfattende kan man sige, at utility jern afgjort er et godt redskab for lavhandicapspillere. Det rigtige utility jern kan også være en rigtig god idé for en spiller med middelhandicap.
Spillere med højt handicap og langt de fleste kvindelige golfspillere, bør i stedet overveje ekstra hybrider, da de alt andet lige er det nemmeste at få højde og længde med.
Husk at vi hos Golfit har mange års erfaring med golf, også erfaring med professionelt spil og træning, så kunne du tænke dig at få lidt råd om, hvad der kan forbedre din golf, er du meget velkommen til at kontakte os.
Tilbage til kategorien Utility Jern